Przemysł Spożywczy
I. Analizy fizykochemiczne:
- •Białko
- •Tłuszcz
- •Sucha masa
- •Popiół ogólny
- •Popiół nierozpuszczalny w HCl
- •Sól
- •Cukry
- •Węglowodany
- •pH
- •Gęstość
- •Lepkość
- •Skrobia
- •Błonnik
- •Kwasy tłuszczowe
- •Liczba jodowa
- •Liczba zmydlania
- •Liczba nadtlenkowa
- •Liczba kwasowa
II. Zanieczyszczenia żywności:
- •Metale ciężkie
- •Azotany, azotyny
- •Mykotoksyny
- •Alergeny
- •Pozostałości pestycydów
- •Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
- •Dioksyny i dioksynopochodne PCB
- •Antybiotyki
- •Sterydy anaboliczne
- •Leki weterynaryjne
III. Dodatki do żywności:
- •Konserwanty na przykład kwas sorbowy, kwas benzoesowy, benzoesan sodu
- •Barwniki
- •Substancje słodzące
IV. Oznaczanie witamin:
- •Rozpuszczalnych w wodzie: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C
- •Rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D2, D3, K1, K2
V. Owoce, warzywa i ich przetwory, ekstrakty roślinne:
- •Zawartość polifenoli
- •Zawartosc flawanoli
- •Zawartość proantocyjanidyn
- •Zawartość katechin
- •Profil antocyjanów
- •Mykotoksyna - patulina w przetworach z jabłek
- •Pestycydy
- •Inne
VI. Oznaczanie substancji czynnych w suplementach diety
VII. Tożsamość, analiza jakościowa i ilościowa
VIII. Opracowanie nowych metod analitycznych
IX. Kompleksowa oferta na sporządzenie wartości odżywczej w 100 g produktu (zgodnie z rozporządzeniem UE 1169/2011, według obowiązującej ustawy od dnia 13.12.2016 )
OFERTA OBEJMUJE ANALIZY OBOWIĄZKOWE:
- Wartość energetyczna [kJ/kcal]
- Tłuszcz [g]
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]
- Węglowodany [g]
- Cukry [g]
- Białko [g]
- Sól [g]
ANALIZY DODATKOWE (UZUPEŁNIAJĄCE):
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
- Alkohole wielowodorotlenowe
- Skrobia
- Błonnik
- Witaminy
- Składniki minearalne